Presentatieviering Communicanten
Op 1 februari jl presenteerden Jantje Mulkens; Floor Serpenti; Lot Céline Marlou Janssen en Luc Prevos zich aan de parochie Heugem. Zij zijn sinds oktober al bezig met de voorbereiding voor hun communie op 25 mei a.s.

Samen met de anderen communicanten uit Federatie Oost zullen zij nog enkele gezinsvieringen bijwonen.
De verschijningen van Maagd Maria in Lourdes in 1858
Op 11 februari 1858 had Bernadette, een arm en ziekelijk meisje van veertien jaar, een bijzondere ontmoeting bij de grot van Massabielle. Terwijl ze hout sprokkelde bij de grot van Massabielle, zag ze een stralende Dame, gekleed in een wit gewaad met een blauwe sjerp en een rozenkrans in haar handen. Maria verscheen in totaal achttien keer aan Bernadette tussen februari en juli van dat jaar.
Tijdens deze verschijningen gaf Maria Bernadette verschillende boodschappen. Ze riep op tot gebed, bekering en boetedoening. Ze vroeg ook om een kapel te bouwen op de plek van de grot en om daar in processie te komen. Een van de meest opmerkelijke momenten was toen Maria Bernadette opdroeg om met haar handen in de grond te graven. Op die plek begon een bron te stromen, waarvan het water later werd geassocieerd met wonderbaarlijke genezingen.
Sinds de verschijningen is Lourdes een belangrijke bedevaartsplaats geworden. Miljoenen mensen van over de hele wereld komen jaarlijks naar deze heilige plek om te bidden, de sacramentsprocessie bij te wonen en in het geneeskrachtige water van de bron te baden. Door de jaren heen zijn er talloze genezingen gemeld, waarvan sommige medisch onverklaarbaar zijn. De Kerk heeft verschillende van deze genezingen als miraculeus erkend.
De boodschap van Maria in Lourdes is nog steeds actueel. Maria roept ons op tot gebed, bekering. Ze nodigt ons uit om ons vertrouwen in God te stellen, vooral in moeilijke tijden. Lourdes is een plaats waar mensen zich geliefd en gedragen voelen door Maria’s moederlijke aanwezigheid. Lourdes is een teken van hoop voor allen, zieken, lijdenden en zoekenden. De verschijning van Maria herinnert ons eraan dat God dichtbij is en dat Maria als onze hemelse moeder voor ons bidt en ons leidt naar haar Zoon, Jezus Christus die van ons houdt zoals we zijn. Moge de verschijningen van Maria in Lourdes ons inspireren om met een open hart te leven, in geloof, hoop en liefde. Haar woorden aan Bernadette blijven ons aansporen om ons leven toe te vertrouwen aan Gods genade en om altijd de weg van het gebed en de naastenliefde te volgen.
Kapelaan Jean Leonard
Vasteloavend = Vastenavond

In Limburg hebben we een mooi woord voor carnaval: Vasteloavend. Dat woord zegt eigenlijk precies wat carnaval is: de vooravond van de Vasten. We vieren geen carnaval, omdat het leuk is om aan het einde van winter verkleed over straat te gaan. We vieren carnaval, omdat het de laatste drie dagen vóór de Vasten zijn. Op As-woensdag begint een periode van 40 dagen waarin we ons voorbereiden op Pasen. Dat wordt een tijd van soberheid, bezinning en inkeer. De laatste drie dagen vóór die tijd begint, vieren we nog even feest. Niet iedere carnavalist is zich daar bewust van. Maar wie met deze insteek carnaval viert, beleeft die drie dagen intenser dan iemand die ‘zomaar’ naar een verkleedpartijtje gaat. Veel plezier met carnaval. Geniet van het feest en laat het vooral een echte Vastenavond zijn.
Vastelaovend same!
De Prins van Maastricht 2025 is afkomstig uit Heugem nl Carlo Schrijnemaekers. Van harte proficiat.

(zoon van Marlies Schrijnemaekers voorheen werkzaam bij de Peuterzaal)
Aswoensdag
‘Bedenk o mens dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren.’ Op Aswoensdag worden we er weer aan herinnerd dat we maar een korte tijd op deze aarde rondlopen. Het gaat erom hoe we de tijd tussen geboorte en sterven gebruiken. Gaan we alleen voor eigen gewin? Of volgen we Christus en zijn evangelische boodschap van naastenliefde?
Aswoensdag markeert de tijd tussen de vrolijkheid van carnaval en de ingetogenheid van de Vasten. Het wijst ons op onze sterfelijkheid, maar ook op het feit dat we als mensen niet volmaakt zijn. We gaan allemaal wel eens de fout in. Het is goed om dat ook te erkennen. Het askruisje op Aswoensdag verwijst daarnaar.

Komt u Aswoensdag met ons meevieren?