Andere vieringen in onze parochie

Jubileum Viering

  • Jubileumviering buiten de reguliere vieringen € 275,=
  • Jubileumviering tijdens de reguliere vieringen € 50,=

Carnavalsmis/aswoensdag

Op carnavals zondag starten CV De Waterratte samen met de jeugdvereniging CV De Kikkers met een mis.


Sacramentsprocessie

De traditionele sacramentsprocessie van de parochie van Heilige Michaël trekt zondag 10 juni weer door de straten van Heugem. De processie wordt opgeluisterd door Harmonie Sint Michaël, het Sint Michaëlskoor en het Gezinskoor.

De eucharistieviering die aan de processie vooraf gaat, start om 9.30 uur. Vervolgens trekt de processie door de straten van de wijk, om weer te eindigen bij de kerk.

Aan bewoners langs de route wordt gevraagd om tijdens de processie de weg autovrij te houden. Versieringen aanbrengen en vlaggen ophangen wordt ten zeerste gewaardeerd, aldus de parochie.


Rochus broonk

Wanneer: laatste weekend van de zomervakantie basisschool.

Ontstaan

In de zomer van 1906 bereidde de gemeenschap van Heugem zich voor op de broonk ter gelegenheid van de inwijding van de verbouwde kerk. En passant werd de Fanfare St. Michaël opgericht (sinds 1936: Harmonie St. Michaël). Heugem behoorde toen nog tot de gemeente Gronsveld.

De rochusbroon vindt plaats rond het Kerkplein van Heugem.  Op zaterdagavond wordt op het kerkplein het startsein gegeven voor de Rochusbroonk. De broonk gaat op zaterdag van start met een feestelijke stoet met onder andere Harmonie St. Michael, St. Rochus en het Brouwersgilde naar het Kerkplein. Daarna is een zomers programma met vooral livemuziek onder de noemer “Rochus at night”.

Zondag

Op zondagmorgen is er om 11.00 uur de Plechtige Hoogmis gevolgd door de broodzegening en Rochusommegang door de straten rond de kerk. Hierna volgt een concert door de Harmonie St. Michael en een matinee met diverse optredens waar gezellig koffie en vlaai of een pilsje genuttigd kan worden.

De organisatie is in handen van Harmonie Sint Michael Heugem.

Er is ook een Rochuskapel in Maastricht, boven op de St. Pietersberg, richting Hoeve Lichtenberg.

Artikel dagblad de Limburger d.d. 24-12-2020


KAPEL

Een opknapbeurt voor onze ‘coronaheilige’

Vrijwilligers hebben de kapel van Sint Rochus boven op de Sint-Pietersberg opgeknapt. Vlak voor kerst en midden in een pandemie: het kan bijna niet toepasselijker.
Een schietgebedje voor de mensen die getroffen zijn door corona en op de ic’s vechten voor hun leven. Een gebedje voor een spoedige afloop van de pandemie, voor een succesvol vaccin. De heilige Rochus is waarschijnlijk al eeuwen niet meer zo vaak aangeroepen als in deze periode. Als beschermheilige voor mensen die te maken hebben met besmettelijke ziektes, is hij immers ook degene tot wie we ons moeten richten wanneer het over corona gaat.

Vrijwilligers Nico Groothuizen, John Machiels en Paul Gadet kozen het moment om de Rochuskapel op de Sint-Pietersberg te restaureren niet zomaar. Nog net voor de kerst werden de vloer en de muren van de kapel opgeknapt. Zowel de buiten- als de binnenkant kreeg een nieuwe lik verf én er is een nieuw informatiebordje geplaatst.

Rochus werd in 1295 geboren in Montpellier. Toen hij twintig was, na het overlijden van zijn ouders, verhuisde hij naar Italië, juist op het moment dat daar een uitbraak van de pest gaande was.

De overlevering wil dat Rochus overal in het land bij patiënten langs ging om te bidden. Velen zouden daarna zijn genezen.

Rochus raakte echter zelf ook besmet met de builenpest. Een hond zou dagelijks een bezoek aan hem hebben gebracht om brood te brengen en Rochus’ wonden te likken. Rochus overleed in 1327. Toen vijftig jaar later de Zwarte Dood door heel Europa waarde, werd hij al op veel plekken aanbeden.


Michaelsviering (vrijwilligersdag)

Wanneer: in het laatste weekend van september

In onze parochie vieren wij het feest  het feest van St. Michaël, de patroonheilige van onze parochie. Dit is ook de dag waarop wij de vrijwilligers van onze parochie in het zonnetje willen zetten om hen te bedanken voor hun inzet voor de parochie in het afgelopen. Samen geven we vorm aan onze parochie, beleven we ons geloof en brengen we verbinding binnen Heugem-Randwyck. De vrijwilligers geven ieder op zijn eigen wijze, invulling aan hun vrijwilligerswerk voor onze parochie. Te denken valt aan:  dat de kerk gepoetst is of het kerkhof onderhouden werd. De misdienaars, kosters, lectoren, het kerkloket en alle andere werkgroepen en vrijwilligers. Op deze dag willen graag iedereen die de parochie het afgelopen jaar heeft geholpen door zijn vrijwilligerswerk bedanken. Na de St. Michaels-viering is er altijd  koffie met iets lekkers. We hopen dan veel van onze vrijwilligers te mogen ontmoeten en te vieren dat we samen kerk en samen sterk zijn.  


St. Michael patroonheilige van onze parochie

29 september

 St. Michaël Sint Michaël is een christelijk herfstfeest dat tegenwoordig steeds meer als een oogstfeest gezien mag worden. Het Concilie van Mainz heeft in 813 besloten dat 29 september een feestdag is voor de aartsengel Michaël en alle andere engelen.Sint Michaël valt op 29 september. Voor deze datum is gekozen omdat er op deze dag een basiliek in Rome gewijd werd aan de aartsengel Michaël. Hij was enkele maanden tevoren op deze plek verschenen. Michaël was de aanvoerder van de hemelse engelen tegen de duivel en andere duistere figuren. Hij versloeg de duivel die veranderd was in een draak (Sint Joris heeft dit eeuwen later overgenomen). Hij begeleide de zielen van de overledenen in het hiernamaals, hij stortte de zondaars hierbij in het vagevuur terwijl de anderen naar de hemel gingen. Tevens kondigde hij de dood van de Heilige Maagd aan en vocht met de duivel om het lichaam van de overleden Mozes. Men viert tegenwoordig met Sint Michaël het oogstfeest, deze dag is de laatste dag dat men appelen plukken kan. Men dankt Sint Michaël voor de goede oogst zodat men de dorre en doodse wintermaanden door kan komen. Speciaal op dit feest wordt het Michaëlsbrood gebakken. Tevens is het een feest dat oproept tot innerlijke moed waarbij men gevaren zoals eenzaamheid bestrijden moet. En eenzaamheid is een van de verleidingen die in de winter periode toe kunnen slaan.

Recept Sint Michaëls Brood 500 gram:

Lemairemeel, bloem of een mengsel van volkorenmeel en bloem (ca 1:3) 2 1/2 dl lauwwarme melk 1/2 eetlepel gist 50 gram harde boter 2 eetlepels honing krap 1/2 eetlepel zout 1 ei Bereidingswijze: Meng het meel. Los de gist op in de melk en de honing. Meng het melkmengsel met het meel tot deeg. Snijd de boter in dunne plakjes en leg deze op het deeg. Strooi het zout op de boter. Laat dit ongeveer een kwartiertje staan tot zich blaasjes hebben gevormd. Voeg een gedeelte van het (met een eetlepel water) los geklopte ei toe. Roer nu alles met een vork van het midden uit tot een stevig, maar nog kleverig deeg. Bestuif je werkblad. Kneed alles tot een elastisch deeg. Doe de deegbal terug in de kom, stop het geheel in een plastic zak en laat het deeg op kamertemperatuur tot tweemaal het volume rijzen. Houd van het gerezen deeg ca 150 gram apart. Maak van de rest van het deeg een ronde bal en druk die plat. Rol de platte bol op een met meel bestrooid aanrecht uit tot een ronde schijf van ca 25 cm doorsnee en leg deze deegschijf op een bakplaat. Modelleer de deegschijf zodanig, dat het binnenste dunner en de rand dikker wordt. Verdeel het achtergehouden deeg in drie porties en rol ze tot slangen, die aan het ene uiteinde dubbel zo dik zijn als aan het andere. Vlecht deze deegslangen tot een zwaard. Bestrijk het brood met de rest van het ei, leg het deegzwaard erop en bestrijk dit met ei. Laat het brood nog ff. rijzen en bestrijk het nog een keer met ei. Bakken: 15 minuten bij 250 graden, daarna nog ca. 10 minuten bij 200 graden.