MEDEDELINGEN PBR WEEK 43

Terugblik Franciscusviering

We proberen in onze kerk ook missen te organiseren die voor kinderen leuk zijn om te bezoeken. Afgelopen zaterdag vierden we het feest van de Hl.Franciscus. Deze heilige met speciale aandacht voor dieren werd  dan ook gevierd met een kinderkoortje uit Oost Maarland.

Dit onder de bezielende leiding van Marlou Pletsers zongen de kinderen  heel leuke liedjes, alleen, maar ook met ondersteuning van het gezinskoor.

De aanwezige kinderen konden hun knuffel laten zegenen door kapelaan Jean Leonard.  Voor de communiekantjes ook een leuke kennismaking met onze parochie. Na de mis konden de kinderen maar ook de volwassenen genieten van fris, koffie thee met wat lekkers erbij.

We kunnen terugkijken op een leuke mis. Dank je wel aan iedereen die heeft meegeholpen.

Allerheiligen

Een prachtig feest hier op aarde, maar in de hemel nog meer…  Waarom? Stel je voor: een feestje van allemaal hele goede mensen. Je ziet mensen met allerlei talenten, die hun leven hebben geleefd volgens het ideaal van Jezus: vol liefde.

Misschien eerst even iets over wat een heilige eigenlijk is. Als iemand heilig wordt verklaard, kijkt men naar twee dingen: 1. hoe heeft hij of zij heeft geleefd, en 2. kan hij of zij bewerken dat God een wonder doet? 

  1. De “verklaring van goed gedrag” die het Vaticaan afgeeft bij een heiligverklaring, is gebaseerd op een gedegen onderzoek naar de “heldhaftige deugden” van iemand. Je moet met name in moeilijke situaties een heel goed mens zijn geweest. Juist in tijden van stress en onmacht liefdevol en dienstbaar te blijven is niet zo gemakkelijk. Als je dat kunt, heb je een streepje voor bij een heiligverklaring. Zo heeft de heilige Maximiliaan Kolbe (1894-1941) tijdens zijn verblijf in Auschwitz zijn leven gegeven voor een medegevangene. Heiligen hoeven niet per sé bijzonder begaafde mensen te zijn. Iemand die jarenlang heel geduldig en liefdevol als mantelzorger heeft gewerkt, komt zeker ook in aanmerking om onder de heiligen geteld te worden.  Als je zo heilig geleefd hebt, nemen we aan dat je al meteen bij God bent, in de hemel, na je dood. 
  2. En dat verklaart dan ook het tweede punt: dat op jouw voorspraak wonderen gebeuren. Hoe dichter je bij God bent, hoe meer Hij zich via jou van zijn goede kant kan tonen. God maakt graag gebruik van mensen die dicht bij Hem zijn, om op aarde goed te doen. Natuurlijk kun je altijd rechtstreeks tot God bidden, maar voor veel gevallen stelt God het zeer op prijs deze bemiddelaars in te zetten om gebeden te beantwoorden. Juist omdat ze dicht bij God staan, kunnen ze meer. Ze doen God niet te kort. Integendeel. Ze handelen met de genade van God. Aarzel niet om ze te vragen! 

Wil jij ook heilig worden? Eigenlijk is dat best simpel. Je kunt het namelijk niet uit jezelf. Je hebt hulp van God nodig. En die krijg je als je er om vraagt. Een kerneigenschap van heiligen is dan ook dat ze veel bidden en openstaan voor de liefde van God voor hen. Dan kunnen ze een doorgeefluik voor de goedheid van God worden. 

Wil je graag meer weten over concrete heiligen, ga gewoon naar https://www.heiligen.net en je zult versteld staan van wie er allemaal tot die categorie horen. En die op 1 november dus feest hebben. Misschien kom jij er wel ooit tussen te staan. En verdien je een gebrandschilderd raam in de kerk… 

Pastoor Everard de Jong

Noteer alvast:

De laatste Taizeviering van het jaar is op donderdag 28-11 om 19.30 uur.

KERSTBOMEN GEZOCHT

Ieder jaar staat er in onze kerk een mooie kerststal. Met de hulp van vrijwilligers en leden van het Michaelsgilde wordt deze elk jaar gebouwd.

Als je belangstelling hebt om ons hierbij te helpen, we houden ons aanbevolen.

Naast de mooie beelden wordt hij aangekleed met mooi groen, coniferen sparren. Wilt u de komende weken rond kijken in uw tuin. Er staat misschien een conifeer of spar die u kwijt wilt. Het liefst rond de 5 meter maar wat kleinere mogen ook.

Wij komen ze graag begin december bij u ophalen of omzagen, de wortels halen we er niet uit. U kunt contact opnemen met John Baan 06 42357878 Of met Huub Sour 06 18973847