ADVENT: TIJD VAN HOOP EN VERWACHTING

Een mooie tijd gaat weer beginnen. Het eerste kaarsje op de adventskrans zal weer branden. Een hoopvolle tijd breekt aan. Tijd van verwachting. Periode van verlangen. In de donkere dagen van het jaar zien we uit naar het Licht en hopen we op een nieuw begin. Ook in een mensenleven zijn er perioden waarin we verlangend uitzien naar een nieuwe start. Licht na een moeilijke periode, uitkomst uit de hindernissen die we soms kunnen ervaren.

Als gelovige mensen betekent de geboorte van Jezus met Kerstmis elk jaar een nieuw begin. Van Godswege nieuwe kansen. Een feest van Licht en Vrede op de drempel naar het nieuwe jaar.

We laten de viering van de Advent gepaard gaan met goede wensen op de weg daar naar toe. Met de Advent start een nieuw kerkelijk jaar. We gaan nu naar het liturgische jaar B. Alles is weer fris en jong.

In onze snelle en gehaaste tijd zijn we het verlangen naar iets een beetje verleerd. We hebben vaak weinig geduld. Toch vraagt ons leven om verlangen. Denk maar aan hoe kinderen kunnen verlangen naar pakjesavond of aan hoe je verlangend kunt uitzien naar de geboorte van een kindje.

Verlangen geeft aan het leven kleur en vreugde. Daarom is de Advent een mooie periode. Altijd iets om naar uit te kijken. Zoals de reis ergens naar toe net zo belangrijk is als het uiteindelijke arriveren en het bereiken van de bestemming.

In onze huidige wereld met de vele problemen en oorlogen  hebben we een nieuwe Advent hard nodig. Laten we die iedereen van harte toewensen en er zelf aan meewerken.

Jean Leonard