EEN PAAR FEITEN OVER CARNAVAL

Verkleden, dansen en lekker gek doen! Daar denken de meeste mensen aan bij Carnaval. Maar wat is Carnaval eigenlijk precies? Willem Wever weet het antwoord! Carnaval is namelijk van oorsprong een katholiek feest. Tijdens Carnaval wordt het begin van het vasten gevierd.

Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen ‘overleven’ wordt in de dagen voor Aswoensdag een feest gevierd; Carnaval!

Carnaval is dus een katholiek feest. Omdat het zuiden van Nederland nog overwegend katholiek is, of een katholieke achtergrond heeft, wordt hier het carnaval het meest gevierd.De betekenis van het woord Carnaval is niet helemaal zeker. Mogelijk is het woord ontstaan uit de twee Latijnse woorden carne (vlees) en vale (vaarwel). Tijdens de vastenperiode werd er immers geen vlees gegeten. De datum waarop we Carnaval vieren is ieder jaar anders. Carnaval wordt volgens de traditie gevierd op de drie dagen voor Aswoensdag. Op een zondag, maandag en dinsdag dus. Tegenwoordig barst het feest vaak al vanaf 11 november los.

Dat de datum van Carnaval ieder jaar wisselt komt omdat het feest verbonden is met Pasen. De datum van het Paasfeest wisselt ieder jaar. Dit hangt af van de stand van de maan. Afgesproken is dat Pasen gevierd wordt op de eerste zondag die volgt op de eerste volle maan na het begin van de lente. Pasen valt daardoor tussen 22 maart en 25 april. Carnaval vieren we daarom tussen 1 februari en 7 maart. De echte slimmerik telt natuurlijk meer dan 40 dagen tussen Aswoensdag en Paaszondag. Dat klopt. Op de zondagen van de vastentijd wordt door de katholieken niet gevast. Er zitten precies 46 dagen tussen Aswoensdag en Paaszondag.

Kap. Slaven