RED WEDNESDAY WIJ DOEN OOK MEE OP 20 NOVEMBER A.S.!!!!

#RedWednesday presenteert de feiten op een eerlijke manier en doet geen afbreuk aan andere geloofstradities: centraal staan het bouwen van bruggen.

Met de rood verlichte kerken en op andere manieren vragen we aandacht voor de wereldwijd afnemende vrijheid om te geloven. In veel kerken wordt gebeden voor de daders en slachtoffers. Omdat het overgrote deel van de religieuze vervolging wereldwijd gericht is tegen christenen, vragen we in het bijzonder om aandacht en gebed voor hen.

Als u dit leest, betekent het waarschijnlijk dat u wilt meebidden voor wie niet vrij zijn om te geloven. Daarvoor dank! Het mensenrecht op godsdienstvrijheid is een groot goed dat niet voor niets is vastgelegd in de universele verklaring van de rechten van de mens. Helaas zijn er wereldwijd veel mensen die gediscrimineerd worden, soms zelfs vervolgd, om hun geloof.

Op #RedWednesday vragen we in heel Nederland aandacht voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies. Met #RedWednesday willen we:

• Bewustwording creëren over vervolging van gelovigen

• Oproepen tot respect voor gelovigen en geloofsgroepen

• Opkomen voor geloof en vrijheid

RedWednesday vraag aandacht voor vrijheid om te geloven:

“Discriminatie, geweld en moord om geloof in steeds meer landen ”

Met RedWednesday© vestigt de ….. kerk/parochie op woensdag 20 november 2024 samen met Kerk in Nood (ACN) de aandacht op het lot van miljoenen vervolgde en bedreigde gelovigen in de hele wereld. Wereldwijd worden rond deze dag honderden kathedralen, kerken, kloosters, monumenten en openbare gebouwen in bloedrood verlicht. In Nederland deden vorig jaar maar liefst 164 kerken mee. Ook dit jaar hebben zich weer nieuwe kerken gemeld.

… vindt het belangrijk dat de parochie/kerk … meedoet aan RedWednesday: “…. Citaat over motivatie om mee te doen… .”

In Nederland worden van Texel tot Maastricht kathedralen, basilieken en andere kerken rood aangelicht. Ook zijn er vieringen om de vervolgden te gedenken en aandacht te vragen voor hun lot. Wereldwijd zijn onder meer het Colosseum, de Sacre Coeur in Parijs en het Christusbeeld Cristo Redentor in Rio de Janeiro aangelicht. En ook dit jaar kleuren iconische gebouwen als de Sacrada Familia in Barcelona rood op RedWednesday.

Rapport over vervolging van christenen

Dat de vrijheid om te geloven onder druk staat, blijkt onder meer uit recent eigen onderzoek van Kerk in Nood. De katholieke hulporganisatie is wereldwijd de enige niet-gouvernementele organisatie (ngo) die de naleving en schendingen voor álle religies en in álle 196 landen analyseert van dit mensenrecht in het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd, dat alle oneven jaren uitkomt.

Dit jaar publiceert Kerk in Nood (ACN) weer het rapport Vervolgd en Vergeten? 2024. Het rapport gaat dieper in op een selectie van 18 landen waar christenen, de meest vervolgde geloofsgroep, geconfronteerd worden met discriminatie, geweld en zelfs moord vanwege hun geloof. Aan bod komen onder meer: de impact van autoritaire regimes en extremisten, Nicaragua, waar de spanningen tussen Kerk en staat zijn geëscaleerd en Vietnam, een communistisch land dat een positieve wending heeft genomen in zijn relaties met religieuze gemeenschappen.

Meer dan alleen rood aanlichten

Van de ruim 150 kerken die in Nederland op RedWednesday rood aanlichten, organiseert een groot deel ook een activiteit. Zo zijn er gebedsvieringen, lezingen, filmavonden en openstellingen van kerken met de mogelijkheid om een kaars op te steken en te bidden.

Ook buiten de deelnemende locaties biedt Kerk in Nood (ACN) mensen de mogelijkheid om zich te verdiepen, mee te bidden, hun stem te laten horen en om concrete steun te bieden aan wie lijden vanwege hun geloof.

Kijk voor meer informatie op redwednesday.nl