DE STER VAN BETHLEHEM EN DE DRIE WIJZEN

Volgens het evangelie van Mattheüs kwam er drie wijzen uit het Oosten. Zij volgden een ster die hen voorging en bleek stilstaan boven Bethlehem. ze togen erheen, met goud, wierook en mirre. Want in een visioen hadden ze te horen gekregen dat onder die ster de Messias te vinden zou zijn.

Waarschijnlijk was het licht waarmee de Wijzen hun weg naar Bethlehem vonden geen ster. Want sterren bewegen wel door de nachtelijke hemel, maar stilstaan doen ze niet. Wat de Wijzen waarschijnlijk zagen was een uitzonderlijke stand van de planeten Saturnus en Jupiter. Deze planeten, aan het firmament zichtbaar als twee heldere lichtpunten, staan soms zo dicht bij elkaar dat ze één lijken. Dat zou verklaren waarom de ‘ster’de Wijzen voorging en bleef stilstaan boven Bethlehem. De aarde draait namelijk sneller om de zon dan Jupiter en Saturnus. Wij halen die planeten in, waardoor ze aan onze hemel steeds langzamer bewegen ten opzichte van de sterren aan de hemel.

De beweging van de planeten is zeer regelmatig en sterrenkundigen weten: in het jaar nul vond zo’n bijzonder samenstand van Saturnus en Jupiter niet plaats. Wel zes voor de geboorte van Christis. Historici zijn het erover eens dat er waarschijnlijk ergens een rekenfout is mgemaakt in onze jaartelling. De planeten leveren daarvoor extra bewijs. We zitten dus nu in de winter van 2028-/2029 in plaats van 2022/2023. Althans volgende wijzen van onze tijd.

Bron OMG Magazine nr 4 najaar 2021