MARIALINT VERBINDT 110 LIMBURGSE KAPELLETJES MET ELKAAR? (FIETSROUTE)

Een aantal bedevaartsoorden in Limburg heeft de handen ineengeslagen en een lint van fietsroutes langs 110 Mariakapelletjes uitgezet. Dit Marialint wordt dit voorjaar opengesteld. Vanaf zondag 1 mei – het begin van de Mariamaand – zijn de routes zowel online als op papier beschikbaar. (voor de route Maastricht zie onze website van de parochie). Fietsroute lengte 50 km.

Verspreid door het Limburgse land zijn tal van grotere en kleinere Mariakapellen te vinden. Elke kapel, elke bedevaartplek heeft z’n eigen verhaal. Het Marialint verbindt die verhalen met elkaar en laat de fietser kennis maken met bekende en ook veel onbekende plekken waar Maria wordt vereerd. “Ik kan geen kapelletje langsfietsen, zonder Maria even te groeten,” zegt Nan Paffen, een van de initiatiefnemers van het Marialint. “Zelfs zonder afstappen, kun je even in gedachten gedag zeggen. Maria is voor mij gewoon een ‘magnifieke’ vrouw.”

De routes hebben verschillende lengtes. De meeste zijn als een rondtocht te fietsen, maar onderweg zijn er ook verbindingen met de volgende route te leggen, waardoor er een heel lint aan routes ontstaat en iedereen naar eigen inzicht kan kiezen hoeveel kilometers hij of zij fietst. Op zondag 1 mei – het begin van de Mariamaand – wordt het Maralint ten doop gehouden. Op alle onderstaande plekken is dan een viering, waarin de eerste routefolder wordt aangeboden en een korte fietstocht wordt gehouden.

Voor de routes is gebruik gemaakt van de fietsknooppuntenroute van de ANWB. De routes zijn bij de verschillende kapellen als folder verkrijgbaar, maar ook van diverse sites te downloaden:

Tienray

Venlo

Roermond

Sittard

Maastricht

Wittem

Route kun je hier downloaden: