OKTOBER MARIAMAAND

In mei j.l. hebben wij een bericht geplaatst over onze Mariabeelden en wandeling in onze wijk.

In deze maand willen we een update geven. We heben aanvullende informatie ontvangen van Tum van Noorden en Agnes van Noorden. De beeldjes zijn na de oorlog door hun moeder Tonia van Noorden-Heine gemaakt. Verderop in dit artikel nog informatie ontvangen van Mark Meeuwissen.

In 1947 was er een Maria Congres in Maastricht en in het boek Het boek is van Eduardo Mendoza en heet “Una comedia ligera”, een lichte comedie. Maria speelt maar een klein rolletje in de vorm van een bidprentje dat de held wordt toegestopt door een vriendin, op een moeilijk moment. Hierin wordt verwezen naar Maastricht als plaats waar in 1947 het Mariabeeld van Fatima naartoe werd gebracht in een hele tournee door Spanje en Frankrijk en zou paus Pius 12 daar ook aanwezig zijn geweest.

In 1947 zijn dus ook de beeldjes in Heugem geplaatst en ingewijd, het maakt dus blijkbaar deel uit van een grotere activiteit in Maastricht en omgeving.

De route die het beeld heeft gevolgd wordt verder niet omschreven, maar het zou dus zo kunnen dat het ook door Heugem gepasseerd is toen. Zie ook verdere informatie.

https://heemkundewolder.nl/fatimakapel-tongerseweg/

Tevens werd mij een verslag toegestuurd door Agnes en Tum van Noorden van een gesprek van ene broeder Lambertus met hun moeder Tonia van Noorden. Daarin wordt precies vermeld waar welke beelden gestaan hebben. En welke er in 1991 nog aanwezig waren. Br. Lambertus deed onderzoek naar religieuze activiteiten in de openbare ruimte. Het hele verslag is dus nog uitgebreider.Ook vind je er een verwijzing naar het stadsarchief van Maastricht waar fotomateriaal aanwezig zou moeten zijn over de in huldiging in 1947. Zie bijgaande foto’s.

Op de collage zie je van links naar rechts Herinneringsplaquette in de voormalige jongensschool, beeld toevlucht der zondaren (Lochterweg, nu huidige Lochterstraat).

Aanvulling door Mark Meeuwissen bewoner huis Vogelzang:

Overige foto’s Mariabeeld bij de Vogelzang op de foto Ria Toussaint als kind en de huidige bewoners hun kinderen.

Mochten jullie nog aanvullingen hebben stuur deze dan naar monique.voncken@planet.nl