RedWednesday vraagt aandacht voor vrijheid om te geloven:
“Aanvallers zelden of nooit bestraft voor hun misdaden”
Met RedWednesday© vestigen verschillende kerken (Basiliek St. Servaas, St. Antoinus van Padua, Martinusker, H. Michaël Heugem, O.L.V. Lourdeskerk, St. Walburgakerk, St. Janskerk, O.L.V. Sterre der Zee basiliek en H. Martinus (met aanbidding) op woensdag 22 november 2023 samen met Kerk in Nood (ACN) opnieuw de aandacht op het lot van miljoenen vervolgde, onderdrukte en bedreigde gelovigen in de hele wereld. Wereldwijd worden rond deze dag honderden beroemde kathedralen, kerken, kloosters, monumenten en openbare gebouwen in bloedrode kleur verlicht. In Nederland deden vorig jaar maar liefst 150 kerken mee.
Gebouwen die in de afgelopen jaren in het rood verlicht werden, zijn onder meer het Colosseum en de Trevi-fontein in Rome, de Sacre Coeur-basiliek in Parijs, het Christusbeeld op de Corcovado in Rio de Janeiro, het Oostenrijkse parlementsgebouw en de kathedraal van Frankfurt. In Nederland werden van Texel tot Maastricht kerken rood aangelicht en waren er vieringen om de vervolgden te gedenken en aandacht te vragen voor hun lot. Onder de slachtoffers zijn relatief veel christenen.
Rapport Vrijheid van Godsdienst
Dat de vrijheid om te geloven onder druk staat, blijkt onder meer uit recent eigen onderzoek van Kerk in Nood. De katholieke hulporganisatie is wereldwijd de enige niet-gouvernementele organisatie (ngo) die de naleving en schendingen voor alle religies en in alle 196 landen analyseert van dit mensenrecht in het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd 2023.
Uit onderzoek voor dit rapport blijkt dat die vrijheid in de periode januari 2021 tot en met december 2022 sterk werd beperkt en geschonden in 61 van de 196 landen. In 47 landen verslechterde de situatie sinds de publicatie van het vorige rapport. En slechts negen landen kenden verbetering. Ook viel op dat de straffeloosheid over de hele wereld is toegenomen. In 36 landen (18%) worden aanvallers zelden of nooit vervolgd voor hun misdaden. Vaak zijn christenen slachtoffer.
Licht in de duisternis
Het stilzwijgen van de internationale gemeenschap draagt bij aan deze cultuur van straffeloosheid, net name voor regimes die als strategisch belangrijk voor het Westen worden beschouwd, zoals China en India. Zij worden niet onderworpen aan internationale sancties of andere gevolgen voor hun schendingen van de godsdienstvrijheid. Hetzelfde geldt voor landen als Nigeria en Pakistan.
Met het thema van dit jaar, “Wees een licht in de duisternis voor mensen die vervolgd worden om hun geloof”, roept Kerk in Nood Nederland daarom mensen op om te bidden, om hun stem te laten horen en om concrete steun te bieden aan wie lijden vanwege hun geloof. Naast rood aangelichte kerken zijn posters te bestellen via redwednesday.nl die mensen in hun raam kunnen hangen om aandacht te vragen en hun solidariteit te betuigen.