Hoogfeest van St. Jozef 19 maart

De begonnen maand maart is van oudsher in de katholieke kerk toegewijd aan Sint-Jozef. Dit jaar is er extra aandacht voor de stiefvader van Jezus, omdat paus Franciscus 2021 heeft uitgeroepen tot een internationaal Jaar van Sint-Jozef. In het bisdom Roermond wordt daar op diverse wijzen aandacht aan besteed met gebedsprentjes, draagspeldjes, een Jozefhymne en extra vieringen in de Sint-Jozefkerk in Smakt, het enige bedevaartoord van Sint-Jozef in Nederland. Ook in onze kerk wordt in de mis van 20 maart hier aandacht aan geschonken.

Paus Franciscus

De aanleiding voor paus Franciscus om 2021 uit te roepen tot internationaal Jaar van Sint-Jozef is dat het dit jaar 150 jaar geleden is dat Jozef werd uitgeroepen tot patroonheilige van de hele Kerk. De paus verbindt dit ook met de huidige coronacrisis, door Sint-Jozef als gids en rolmodel te zien voor alle vaders en iedereen die op de achtergrond belangrijk werk doet dat vaak niet opvalt, maar wel heel wezenlijk is, zoals artsen, verpleegkundigen, winkeliers, schoonmakers of transportwerkers. In de brief waarmee de paus het themajaar aankondigt, schrijft hij: “Te midden van de crisis hebben we ervaren hoezeer onze levens worden samengeweven en onderhouden door gewone mensen, mensen die vaak over het hoofd worden gezien. Mensen die niet verschijnen in tijdschriften- en krantenkoppen, of in de laatste televisieshow, maar die wél, juist in deze dagen, vormgeven aan de beslissende gebeurtenissen van onze geschiedenis.”

Mis met bisschop

In de kerk van Smakt wordt elke zondagmiddag in maart om 15.00 uur een Jozeflof gehouden en gedurende de rest van het jaar elke eerste zondag van de maand. Op vrijdag 19 maart – het hoogfeest van Sint-Jozef – draagt bisschop Harrie Smeets van Roermond om 11.00 uur in de bedevaartkerk in Smakt een heilige mis op. Vanwege de coronamaatregelen is deze mis niet te bezoeken, maar wel online te volgen. Bovendien is de kapel van Sint-Jozef het hele jaar door overdag open voor bezoek, een kaars of stil gebed. Ook in andere Jozefkerken in Limburg wordt er aandacht aan het Sint-Jozefjaar besteed.

Livestream volgen

De viering met de bisschop op 19 maart is vanaf 11.00 uur live te volgen via de link www.twitch.tv/stagecreweventsnl

Download Sint-Jozefhymne

De tekst en bladmuziek van de nieuwe hymne voor Sint-Jozef is te downloaden van de website van de Limburgse Sint-Gregoriusvereniging.  Download hymne https://sgv-roermond.nl/hymne-sint-jozef