Jesus, ichliebedich!”, Jezus, ik hou van jou

Jesus, ichliebedich!”, Jezus, ik hou van jou – dat zouden de laatste woorden zijn geweest van emeritus-paus Benedictus voor hij op oudejaarsochtend overleed. Op Vatican News stelt Andrea Tornielli deze lezing iets bij; de emeritus-paus zou niet in het Duits, maar in het Italiaans hebben gezegd: “Signore ti amo!”, Heer, ik hou van jou. Hij beroept zich hierbij op privésecretaris Georg Gänswein, die vertelt dat de woorden “met een zachte stem, maar duidelijk te verstaan” werden uitgesproken, rond 3 uur ’s nachts op 31 december, enkele uren voor zijn dood. De zuster die het hoorde, was de enige van de verpleegkundigen die Benedictus verzorgden, die zelf geen Duits sprak.

De Vaticaanse persdienst heeft inmiddels ook het ‘geestelijk testament’ van de overleden emeritus-paus vrijgegeven. Deze korte, in het Duits geschreven tekst is gedateerd op 29 augustus 2006 – toen Benedictus net ruim een jaar paus was.“Als ik in dit late uur van mijn leven terugkijk op de decennia die ik heb doorkruist, zie ik in de eerste plaats hoeveel reden ik heb om dankbaar te zijn”, zo begint Benedictus zijn testament. Hij dankt vervolgens zijn ouders, zijn broer en zus, en ook vele vrienden en collega’s, leraren en leerlingen met wie hij in zijn loopbaan te maken heeft gehad.

“Aan allen die ik op enige wijze onrecht heb aangedaan, vraag ik uit de grond van mijn hart om vergiffenis”, schrijft hij verder.

Hij drukt eerst zijn Duitse landgenoten, en vervolgens alle medegelovigen op het hart: “Houd stand in het geloof! Laat je niet in de war brengen!” Waarna hij kort maar krachtig schrijft over hoe nieuwe wetenschappelijke inzichten het katholieke geloof vaak lijken tegen te spreken, maar dat die ‘waarheden’ van de wetenschap vaak voor bijgaande theorieën of modes blijken te zijn.

 “Ik heb gezien en zie hoe uit de wirwar van hypothesen de redelijkheid van het geloof steeds opnieuw naar voren treedt. Jezus Christus is waarlijk de Weg, de Waarheid en het Leven – en de Kerk, in al haar gebreken, is waarlijk Zijn Lichaam.”

Benedictus besluit: “Tot slot vraag ik nederig: Bid voor mij, opdat de Heer mij ondanks al mijn zonden en tekortkomingen tot de eeuwige woningen toelaat. Elke dag gaan mijn oprechte gebeden uit naar allen die aan mijn zorg zijn toevertrouwd.”

Bron – Katholieke Nieuwsblad