Wat doen we dit jaar met Kerst?

“Wat doen we dit jaar met Kerst?” is een vraag die in veel gezinnen wordt gesteld. Soms al in oktober, want je moet op tijd plannen. Spreken we af met de familie? Wordt het wintersport? Of toch met z’n allen naar een restaurant? En last but not least: naar welke Nachtmis gaan we?

“Wat doen we met Kerst?” wordt dit jaar een heel bijzondere vraag. Kerstmis is bij uitstek een feest om samen te vieren. We zoeken elkaar graag op: thuis en in de kerk. Maar hoe knus wordt het als we anderhalve meter afstand moeten houden? Als we niemand een hand mogen geven om hem of haar een Zalig Kerstfeest te wensen?

Misschien goed om even terug te denken aan het eerste Kerstfeest: Jezus werd geboren in een stal, omdat hij niet welkom was in de herberg. En die herders? Dat waren ruwe kerels, met wie de meeste mensen in die tijd liever geen contact hadden, laat staan dat ze geknuffeld werden.

Social distancing is dus niet helemaal nieuw. In andere vormen was het er al vanaf de eerste dag. Juist in afzondering werd Gods Zoon geboren.

In een wereld die Hem op afstand hield werd God mens met de mensen. Op wat eenvoudige herders en excentrieke wetenschappers na, zocht niemand hem op. Maar God ging desondanks naar de mensen toe.

“Wat doen we dit jaar met Kerst?” is helemaal geen moeilijke vraag. Waar we ons ook bevinden en hoe de omstandigheden ook zullen zijn: met Kerstmis mogen we vieren dat God geen afstand houdt, maar naar ons toegekomen is en juist op moeilijke momenten ons heel nabij wil zijn.

Kap. Slaven Brajkovic